Asociatia Help Autism in parteneriat cu Institutul de Analiza Aplicata a Comportamentului din Norvegia, Spitalul de Psihiatrie TITAN „Dr. Constantin Gorgos” si Liga Romana pentru Sanatate Mintala anunta inchiderea proiectului „Imbunatatirea serviciilor de diagnostic, evaluare si recuperare pentru copiii cu TSA”.
Proiectul, desfasurat pe o perioada de 13 luni si-a atins obiectivul principal de crestere a accesibilitatii la servicii de recuperare pentru 100 de copii cu tulburare de spectru autist (TSA) prin dezvoltarea de servicii conexe actului medical, introducerea in evaluare si programe terapeutice de recuperare precum si reducerea riscului de excluziune sociala a familiilor lor, prin dezvoltarea de programe de consiliere psihologica si sprijin.
Activitatile proiectului au fost desfasurate in cadrul Spitalului de Psihiatrie TITAN ”Dr. Constantin Gorgos” si au vizat imbunatatirea serviciilor conexe actului medical oferite de unitatea medicala pentru sanse reale la recuperare pentru copiii cu tulburare din spectrul autist.
Pe parcursul perioadei de implementare, 100 de copii cu varsta pana in 5 ani, prezentand simptome de intarziere in dezvoltare sau diagnosticati cu tulburare de spectru autist, au beneficiat de evaluare psihologica initiala, gratuita. Astfel, in urma evaluarilor a fost stabilit un plan de interventie personalizat, dintre cei 100 de copii, 38 fiind integrati in programul de terapie 1 la 1, pentru ceilalti fiind stabilite programe de logopedie sau kinetoterapie.
Terapia copilului cu autism este un proces continuu, care nu incepe si nu se termina in camera de terapie, din acest motiv, aportul parintelui in procesul de recuperare este extrem de important. Acesta a fost principiul in baza caruia proiectul „Imbunatatirea serviciilor de diagnostic, evaluare si recuperare pentru copiii cu TSA” a numarat printre obiective si oferirea de consiliere specializata parintilor. Pe parcursul anului de implementare a proiectului, familiile celor 100 de copii evaluati au fost indrumate atat in ceea ce priveste comportamentul fata de propriul copil cat si in acceptarea si depasirea psihologica a greutatilor cauzate de primirea diagnosticului.
“Ne-am bucurat sa avem sansa de a veni in sprijinul copiilor diagnosticati in cadrul Spitalului de Psihiatrie Titan, cu o solutie pentru inceperea drumului catre recuperare. Pe parcursul anului ce tocmai s-a incheiat am intalnit multi parinti descumpaniti la primirea acestui tulburator diagnostic iar sentimentul ca le-am putut veni in ajutor in momentul in care aveau cea mai mare nevoie, a meritat orice efort. Chiar daca am trait aceasta experienta de sute de ori, inca mi se intampla ca de fiecare data cand intalnesc un parinte aflat la inceputul acestui drum sa ma intorc la inceputul drumului meu”, spune Daniela Bololoi, presedinte Help Autism:
Pentru cresterea capacitatii de oferire a serviciilor de recuperare pentru copiii cu autism, 15 noi specialisti in terapie ABA au fost recrutati, specializati prin cursuri de formare si angajati in cadrul asociatiei Help Autism. (A.D.).